Foredrag

Høst-Vinter 2024

Alle tidligere foredrag kan du se som opptak så ofte  du ønsker

med Bjørn Olav Jahr, mandag den 12. august kl. 11.00

Hvorfor ble Viggo Kristiansen urettmessig dømt?

Bjørn Olav Jahr (Cand.polit)Journalist, forfatter, regissør og podkastskaper. Vant SKUP-prisen i 2003 for avdekkingen av Finance Credit-saken. Mottok Åpenhetsprisen og Den store Journalistprisen i 2022, samt Fritt Ords Honnør og Rettssikkerhetsprisen i 2023.

med Renate Rivedal, torsdag den 15. august kl. 10.00

Frida Kahlo - om det tragiske og fabelaktige livet til Frida Kahlo

Renate Rivedal har ein master i kunsthistorie frå UIB, der hun skreiv om Sophus Tromholt (1851-1896), nordlysforskar og pioner innafor fotografi av den samiske befolkninga i åra 1882-1883. Hun har lang erfaring som formidlar ved ulike kunstinstitusjonar

med Per Ivar Engevold, mandag den 26. august kl. 11.00

Nordmenn i slavefart

Per Ivar Engevold er forfatter og historiker, bor og arbeider i Østre Toten. Arbeidet i mange år som fagansvarlig ved Grimstad Bys Museer. Har også arbeidet på Holocaustsenteret på Bygdøy. Debuterte som sakprosaforfatter i 2019, gav ut bok nummer to i 2022.

med Erle Marie Sørheim, mandag den 2. september kl. 11.00

Karikaturenes historie – satire og tegning gjennom 17 000 år.

Erle Marie Sørheim har en mastergrad i filosofi er forfatter og journalist, kritiker i Aftenposten. 

Hun har utgitt bøkene:

Berlin 100 unike opplevelser (2015).Til Berlin faller – nordmenn i Det tredje riket (2018) Karikaturenes Historie (2021)

med Birgitte Gundersen, mandag den 9. september kl. 11.00

Opplevelser og erfaringer fra katastrofer og konflikt områder

Birgitte Gundersen fra Sarpsborg har jobbet som intensivsykepleier i mange år for Norges Røde Kors på oppdrag innen humanitært arbeid mange steder i verden. Hun har vært på katastrofe oppdrag både i Iran, Nepal og Kashmir. 

med Arnt Stefansen, torsdag den 12. september kl. 10.00

Mafia-ens historie

Arnt Stefansen er tidligere utenriksmedarbeider i NRK og forfatter av et titalls bøker om internasjonal politikk. Den italienske mafiaen, refererer til flere organiserte kriminelle nettverk som har opphav i Italia. De mest kjente gruppene er Cosa Nostra på Sicilia, ‘Ndrangheta i Calabria, og Camorra i Napoli. 

Irene Ellefsen mandag den. 23 september. kl. 11.00

På sporet av Sophie Brahe

rene A. Ellefsen er formidler ved Østfoldmuseene. Hun har gitt ut to bøker: Jens Munk. Jakten på Nordvestpassasjen (2019) og Søsteren og astronomen. På sporet av Sophie Brahe (2023), begge på Humanist forlag. I tillegg har hun skrevet artikler om ulike kulturhistoriske og museologiske emner.

med prof. Geir Selbæk, mandag den 7. oktober kl. 11.00

Aldring - utfordringer for individ og samfunn

Geir Selbæk er psykiater. Forskningsjef i Nasjonalt senter for aldring og helse, professor i geriatri ved UiO og overlege ved hukommelses-klinikken ved OuS. Ansvarlig for det norske registeret av personer med kognitiv svikt og en av verdens største aldringsstudier i sitt slag – Aldring i Trøndelag – som kombinerer helse- og livsstilsdata gjennom hele livet med hendelser i eldre år. 

med Arnt Stefansen mandag 14. oktober kl. 11.00

Argentina i en skjebnetid

Arnt Stefansen har blant annet vært korrespondent i Berlin (1991–1995), og i Brussel (1998–2002). I perioden 2002-2005 fungerte han som reisende Europa-reporter med kontorer i Berlin og Madrid. Arnt Stefansen har hovedfag i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo (UiO) (1987) og har gitt ut flere bøker. 

med Hilde Restad, torsdag den 17. oktober kl. 18.00 (mrk. tiden)

Det amerikanske paradokset og presidentvalget

Hilde Restad er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Oslo Nye Høyskole (ONH). Hun er forfatter av blant annet Det amerikanske paradokset (Cappelen Damm, 2022) og kommenterer ofte amerikansk politikk i media. 

med prof. Jarle Breivik mandag den. 21 oktober. kl. 11.00

Løsningen på kreftgåten - er ikke slik man tror

Jarle Breivik er professor i medisin ved Universitetet i Oslo. Han er utdannet lege og har en doktorgrad på immunterapi fra Det norske radiumhospital. Han har også en doktorgrad i utdanningsvitenskap fra University of Pennsylvania og er spesielt opptatt av hvordan medisinsk forskning og kunnskap formidles i media. 

med Hans-Olav Thyvold, mandag den 28. oktober kl. 11.00

Glory Days - Bruce Springsteen i amerikansk politikk

Hans-Olav Thyvold har hatt en sammenhengende karriere som forfatter og journalist siden 1980-tallet. Han har foruten den internasjonalt berømmede romanen «Snille hunder kommer ikke til Sydpolen,» skrevet en rekke sakprosa bøker bla annet om Thor Heyerdahl og Fridjof Nansen.

med Benedicta Windt-Val , torsdag den 31. oktober kl. 10.00

Personnavnenes historie i Norge, navn og identitet, navn og overtro.

Benedicta Windt-Val (dr.philos.) er navneforsker og oversetter av sakprosa og skjønnlitteratur. Forfatter av boken «Navn», og personnavnets historie i Norge og alt som knytter seg til navn og navnebruk. Doktorgrad i litterær onomastikk, bruk av personnavn som virkemiddel i litteraturen generelt og Undsets forfatterskap spesielt. 

med professor Bodil H. Blix , mandag den 4. november kl. 11.00

Perspektiver på aldring

Bodil H.Blix er professor ved UiT Norges arktiske universitet og professor II ved Høgskulen på Vestlandet. Hun er fagansvarlig for masterprogrammet i aldring og geriatrisk helsearbeid ved UiT og forskningsgruppeleder for Forskningsgruppen Senter for omsorgsforskning nord. 

med Arnt Stefansen, torsdag den 7. november kl. 10.00

Spania - Da muslimene styrte

Arnt Stefansen er tidligere utenriksmedarbeider i NRK og forfatter av et titalls bøker om internasjonal politikk. I dette foredraget vil Arnt Stefansen blant annet utforske dynamikken mellom muslimer, kristne og jøder i middelalderens Spania. 

med prof emeritus klaus høiland, mandag den 18. november kl. 11.00

Livets opprinnelse, en uløst gåte.

Klaus Høiland forsker på sopp, sopprot (mykorrhiza), sopper på Svalbard. Interessert i biologi i sin alminnelighet, planter, livets utvikling, evolusjon, økologi, naturvern.

Foredraget tar oss med på en spennende reise fra den hypotetiske ursuppa til den første levende cellen. Livets viktigste moduler. Hvordan de ble satt sammen.

 

med Renate Rivedal, mandag den 9. desember kl. 11.00

Jula i Kunsten

Renate Rivedal har ein master i kunsthistorie frå UIB, der hun skreiv om Sophus Tromholt (1851-1896), nordlysforskar og pioner innafor fotografi av den samiske befolkninga i åra 1882-1883. Hun har lang erfaring som formidlar ved ulike kunstinstitusjonar, og har eit brennande engasjement for kunst – og kulturformidling. 

med Odd Isungset, mandag den 16. desember kl. 11.00

Hvem skjøt William Nygaard?

Odd Isungset har vært journalist i TV 2 og NRK. Han har laget en rekke dokumentarfilmer og har vært redaktør i Brennpunkt og Dokument 2. Han har vært leder i PFU, og har gitt ut fem bøker. Han har vunnet Den store journalistprisen, og fått Fritt Ords honnør for sitt arbeid med Nygaard-saken. 

med arnt stefansen, mandag den 20. januar kl. 14.00 (merk tiden)

Nordmenn i Sør Amerika

Arnt Stefansen er tidligere utenriksmedarbeider i NRK og forfatter av flere bøker om internasjonal politikk. Hans arbeid i NRK har gitt ham mulighet til å bidra til et variert spekter av programmer, noe som har befestet hans rolle som en viktig offentlig stemme. I dette foredraget, sendt direkte fra Rio de Janeiro, forteller han historien om den første nordmannen i Brasil, en kirkemaler på 1600-tallet til dagens olje- og Bacalao-epoke.

Last ned programmet for høsten 2024