Foredragsprogram 2025

Vinter-Vår-Sommer

Husk at du kan se alle foredrag som opptak når det passer deg. Høstprogrammet for 2025 blir lansert i april.

med Marte Spurkland, mandag den 13. januar kl. 11.00

1178 netter – en historie om tvangsekteskap i Norge

Hvordan kan en 13 år gammel jente bli tvangsgiftet i Oslo, og hvordan formes livet hennes av æreskultur og familiepress? Dette er historien om Daniella, som levde som gift tenåring i tre år før hun flyktet og varslet norske myndigheter. Det som fulgte, ble en av Norges mest alvorlige tvangsgiftesaker, med fengselsstraffer til flere familiemedlemmer og et liv i skjul for Daniella.

I dette foredraget deler Marte Spurkland innsiktene fra arbeidet med sin siste bok, 1178 netter. Gjennom Daniellas historie belyser Spurkland ikke bare realitetene i æreskulturen, men også hva saken sier om det norske samfunnet. Marte Spurkland, kjent for sine bøker Klassen og Pappas runer, er en anerkjent sakprosaforfatter, journalist og programleder som skaper engasjement rundt viktige samfunnsspørsmål.

med arnt stefansen, mandag den 20. januar kl. 14.00 (merk tiden)

Fra kirkemaler til bacalao – nordmennenes unike historie i Sør Amerika

Hva har en kirkemaler på 1600-tallet, en norsk klubb i Buenos Aires, og brasiliansk olje og bacalao til felles? Gjennom dette spennende foredraget reiser vi gjennom flere århundrer med nordmenns historie i Sør-Amerika – fra de tidligste pionerene til moderne forbindelser. Hvordan har norske eventyrere, handelsfolk og kulturbærere satt sitt preg på Brasil og nabolandene? Og hva kan deres historier lære oss om kulturutveksling og tilhørighet?

Direkte fra Rio de Janeiro deler tidligere NRK-utenrikskorrespondent og forfatter Arnt Stefansen sine fascinerende funn og innsikter. Med en imponerende bakgrunn innen internasjonal politikk og kulturforståelse, er han kjent for å bringe komplekse historier til live på en engasjerende måte.

med torolf kroglund, mandag den 27. januar kl. 11.00

Historien om Eplet

Hva har Kasakhstans fjell, Bibelens fristelser og norrøn mytologi til felles? Eplet har gjennom tidene vært mye mer enn bare en frukt – det har vært et symbol på kunnskap, fristelse og evig liv. Fra sin opprinnelse i Almaty i Kasakhstan har eplet fulgt menneskehetens ferd vestover, og i dag er det verdens mest populære frukt.

Bli med på en fascinerende reise i eplets historie, hvor mytologi, religion og kultur flettes sammen. Foredragsholder Torolf E. Kroglund, litteraturviter, tidligere kultursjef og forfatter av flere dokumentarbøker, gir deg et unikt innblikk i eplets lange og spennende reise. Hans nyeste bok om eplet utkom høsten 2024.

med Evy Johanne Håland, mandag den 10. februar kl. 11.00

Fra Tinos til antikkens Athen: Fest, tro og kultur gjennom tidene

Hvordan knyttes dagens religiøse feiringer til antikkens ritualer? På den greske øya Tinos samles pilgrimer fra hele Hellas og den ortodokse verden hver 15. august for å feire jomfru Marias Innsovning – en religiøs og nasjonalistisk markering som også er kjent som en helbredelsesfeiring. Men denne festen har dype røtter i fortiden, med paralleller til Panathenaia-festen i antikkens Athen, viet gudinnen Athene og bystatens fødsel.

Bli med på en spennende forelesning som tar deg gjennom over to tusen års historie, illustrert med unike bilder fra feltarbeid på Tinos (1990–2019) og antikke vaser og relieffer. Foredragsholder Evy Johanne Håland, forsker, Dr.art. i historie og statsstipendiat, har forelest ved flere europeiske universiteter siden 2009 og er en ledende ekspert på gresk kultur og tradisjon.

med Prof. Dag Jørund Lønning, mandag den 24. februar kl. 11.00

Den naturnære hagen

Hvordan kan du gjøre hagen din til en levende samarbeidspartner? I dette inspirerende foredraget får du svar på spørsmål som hvorfor «ugras» og «skadegjerarar» dukker opp, og hvordan du kan jobbe med naturen for å unngå dem. Lær hvordan du kan fange karbon, øke naturmangfoldet og skape en sunn og bærekraftig hage.

Foredragsholder prof. Dag Jørund Lønning, rektor ved Høgskulen for grøn utvikling, er en av Norges fremste eksperter på forholdet mellom menneske og natur. Han har skrevet en rekke bestselgende bøker og artikler om grøn utvikling, og hans engasjement og kunnskap gjør dette foredraget til en inspirasjonskilde for alle hageentusiaster.

med Linn stalsberg, mandag den 10. mars kl. 11.00

Krig er forakt for liv

Krig er forakt for liv. Den etterlater seg ødelagte samfunn, knuste hjem og dype sår i menneskeheten. Skal vi få slutt på krig, må vi tørre å møte dens realiteter og lære av dem som har kjempet for fred. I dag, i en verden preget av militarisering og en pågående klima- og naturkrise, er det avgjørende at fredsbevegelsen og miljøbevegelsen forenes i kampen for å beskytte alt levende. Pasifisme, ikkevold og militærnekt er blant verktøyene som kan vise vei mot en bærekraftig og fredelig fremtid.

Foredragsholder Linn Stalsberg, sosiolog, journalist, forfatter og samfunnsdebattant, har lenge vært en tydelig stemme i den norske offentligheten. Med erfaring som kommentator i Dagbladet og et sterkt engasjement for temaer som feminisme, likestilling og sosial rettferdighet, utfordrer hun oss til å tenke nytt om fred i en verden i krise.

med Liv bjørnhaug johansen, mandag den 24. mars kl. 11.00

Diagnose: Kvinne – Hvorfor kvinnehelse fortsatt overses i medisinen

Kvinner og menn blir syke på ulike måter, men til tross for dette har helsetjenesten i stor grad basert seg på forskning gjort på menn. Hva betyr det for kvinners liv og helse, både på kort og lang sikt? Dette foredraget gir et skarpt og innsiktsfullt blikk på hvordan medisinsk forskning og praksis systematisk har oversett kvinners fysiologi og helsebehov. Hva skal til for å sikre kvinner likeverdige helsetjenester i fremtiden?

Foredragsholder Liv Bjørnhaug Johansen, sykepleier, kulturhistoriker og seniorrådgiver på kvinnehelse hos Sanitetskvinnene, har dykket dypt i denne problematikken. Med boken Diagnose: kvinne fra 2023, hvor hun kombinerer kvinners historier med forskning, kaster hun lys over kjønnsforskjeller i helsevesenet og utfordrer oss til å kreve systematiske endringer for fremtidens helse.

med Vibeke Riiser-larsen, mandag den 7. april kl. 11.00

Årstidene: Naturens under – fra hjernespisende dyr til vårens første humle

Hvorfor synger nattergalen så vakkert når den vender tilbake om våren? Hvordan klarer pinnsvinet å pare seg? Og hva får et dyr til å spise sin egen hjerne? Gjennom de fire årstidene tar dette foredraget oss med på en fascinerende reise i naturens evolusjonære tilpasninger. Du får svar på spørsmål som hvorfor blåveisen blomstrer tidlig, humlene er store om våren, og hvem i dyreriket som faktisk har den lengste penisen.

Foredragsholder Vibeke Riiser-Larsen, sakprosaforfatter med flere utgivelser bak seg, deler innsiktsfulle og underholdende historier fra boken *Årstidene*. Dette er en unik mulighet til å oppleve naturens små og store mysterier på nært hold.

med Arnt stefansen mandag den 14. april kl. 14.00 (mrk tiden)

Hva er typisk italiensk? En reise gjennom kultur, historie og lidenskap

Hva er det som gjør Italia så unikt og inspirerende? Fra romerske ruiner til renessansens mesterverk, fra verdensberømt kunst til ikoniske retter som pasta og pizza, har Italia satt sitt preg på verden. Landets innflytelse strekker seg langt utover kunst og arkitektur – det handler også om mote, gastronomi og en lidenskapelig kultur som har fascinert mennesker i århundrer. Dette foredraget tar deg med på en oppdagelsesreise gjennom det som gjør Italia typisk italiensk – og uforglemmelig.

Foredragsholder Arnt Stefansen, tidligere NRK-korrespondent og forfatter av en rekke bøker om samfunn og politikk, deler sine unike perspektiver og dype kunnskap om Italia, landet som aldri slutter å inspirere.

med caroline tromp mandag den 5. mai kl. 11.00

Tilbakeslaget – hva betyr den reaksjonære bølgen for oss?

I dag ser vi en reaksjonær bølge som skyller over kulturen og politikken, med en sterk vekst for ytre høyre i land som USA, Sverige, Frankrike og Tyskland. Internett og sosiale medier har blitt kraftige verktøy for å spre ekstreme ideer, og nye «influensere» som Andrew Tate påvirker særlig unge mennesker. Hvordan har dette skjedd, og hva betyr det for samfunnet vårt?

I dette foredraget guider Carline Tromp oss gjennom ytre høyres utvikling etter 2010, med fokus på hvordan nettet har forandret måten politiske ideer spres på. Tromp, som er utdannet norrønfilolog og har lang erfaring som journalist og forfatter, gir oss innsikt i denne bekymringsfulle utviklingen og diskuterer hva vi kan gjøre for å møte utfordringene. Tromp har skrevet boken Tilbakeslaget (2023), som gir et dypdykk i hvordan den reaksjonære bølgen har vunnet terreng.

med hege sofie hesselberg mandag den 19. mai kl. 11.00

Hvordan kan seniorer forbli i arbeid lengst mulig?

Hva skjer når den psykologiske kontrakten mellom arbeidstaker og arbeidsgiver brytes sent i karrieren? Og hvilken rolle spiller nærmeste leder i å forebygge dette? I dette foredraget får du innsikt i temaer som den psykologiske kontraktens betydning for seniorarbeidstakere, hvordan brudd kan oppstå, og hvordan ledere kan bidra til å styrke seniorers tilknytning til arbeidslivet.

Foredragsholder Hege Sofie Hesselberg har en doktorgrad i profesjonsstudier fra OsloMet og en mastergrad i organisasjonspsykologi fra NTNU. Hun har omfattende erfaring innen arbeidsinkludering og har forsket spesielt på seniorers deltakelse i arbeidslivet.

med magnus takvam mandag den 2. juni kl. 11.00

Tett på makta – 40 år i norsk politisk journalistikk

Hvordan er det å komme tett på de som styrer landet? Magnus Takvam, en av Norges mest anerkjente politiske kommentatorer, deler unike historier og innsikter fra fire tiår med norsk politikk. Gjennom valg, partistrategier og politiske prosesser har Takvam vært et kjent ansikt og en betrodd stemme for det norske folk.

I dette foredraget tar han oss med bak kulissene i norsk politisk journalistikk, hvor han gir et personlig og skarpt blikk på de avgjørende øyeblikkene, menneskene og maktspillene som har preget Norge. Magnus Takvam, kjent fra sitt lange virke i NRK, pensjonerte seg i 2020 etter en imponerende karriere og leverer fortsatt analyser som engasjerer og opplyser.

med arnt stefansen mandag den 16. juni kl. 11.00

Kirkens og pavens makt – en nøkkel til Italias historie

Hvordan har den katolske kirken og pavemakten formet Italia gjennom tidene? Fra middelalderens maktkamper til dagens Vatikanstat har kirken vært en av de mest innflytelsesrike kreftene i italiensk historie. Som både åndelig leder og politisk aktør har paven og kirken satt sitt preg på landets kultur, samfunn og politikk, og Vatikanet står fortsatt som et kraftfullt symbol på Italias religiøse og historiske arv.

Arnt Stefansen, tidligere NRK-korrespondent og forfatter av en rekke bøker om samfunn og politikk, tar deg med på en fascinerende reise gjennom kirkens rolle i Italias historie. Med sin dype kunnskap og erfaring som utenriksreporter gir Stefansen et engasjerende innblikk i en av verdens mest betydningsfulle institusjoner.

med Tarjei Skirbekk mandag den 11. august kl. 11.00

Politisk oppbrudd i Europa – hva skjer når de moderate folkepartiene faller?

De moderate folkepartiene på både venstre- og høyresiden har i flere tiår vært garantister for sosial og politisk stabilitet i Europa. Men nå ser vi at disse tradisjonelle partiene mister grepet. Hva ligger bak dette politiske oppbruddet? Hvilke krefter vokser frem, og hva kan det bety for Europas fremtid?

Foredraget ledes av Skirbekk, idéhistoriker med bred erfaring fra både norsk og europeisk politikk. Som tidligere rådgiver for utenriksminister Støre, grunnlegger av tankesmien Agenda og strategisk rådgiver for ledelsen i både norske og svenske sosialdemokratiske partier, gir han et skarpt og innsiktsfullt blikk på Europas politiske utvikling. Skirbekk er også rådgiver for Equinors toppledelse og har et unikt perspektiv på politikkens rolle i vår tid.

med Sven egil omdal mandag den 25. august kl. 11.00

1936. Året da alt skjedde

Andre verdenskrig begynte egentlig i 1936. Dette var året da Adolf Hitler remilitariserte Rhinland i brudd med Versailles-traktaten, og verdenssamfunnet sto passive og lot ham slippe unna. Det var også året da den spanske borgerkrigen brøt ut – en forløper til verdenskrigen, hvor fascister og kommunister testet både våpen og ideologier. Det var også året da Norge provoserte både Josef Stalin og Adolf Hitler, da vi fikk alderstrygd og OL-bronse i fotball. Og så var det året da byretten i Oslo måtte avgjøre om vi kan snakke med de døde.
1936 var fullt av hendelser som skaper et ubehagelig ekko også i 2025.

Sven Egil Omdal: Tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, tidligere leder i Norsk Journalistlag og Pressens Faglige Utvalg. Forfatter av en rekke sakprosabøker. Innehaver av Riksmålsforbundets Gullpennen.

Bli medlem og delta fra hvor som helst, live eller når det passer deg!

Er du nysgjerrig på verden, elsker å lære nye ting, eller vil holde hjernen aktiv? 🎓

Mediebiblioteket

Som medlem får du tilgang til mediebiblioteket, der du kan se opptak av over 60 tidligere foredrag. Her er et lite utvalg fra høstens spennende program.

med Bjørn Olav Jahr

Baneheiasaken – hvordan Viggo Kristiansen ble utsatt for et av Norgeshistoriens verste justismord.

Hvordan kan etablerte sannheter utfordres, og hvorfor er det så krevende? Dette foredraget tar for seg hvordan Viggo Kristiansen urettmessig ble dømt for drap og voldtekt av to små jenter i Baneheia i mai 2000 – et av Norgeshistoriens mest alvorlige justismord. Hva gikk galt, og hvorfor er kritisk tenkning avgjørende for å avdekke sannheten, til tross for massiv motstand?

Bjørn Olav Jahr, journalist og forfatter, har vunnet en rekke priser for sitt arbeid med å belyse justismord, blant annet i Baneheia-saken. Gjennom bøker, tv-dokumentarer og podkaster har han bidratt til å utfordre etablerte oppfatninger og bringe nye perspektiver på saken. Dette foredraget gir et innsiktsfullt blikk på betydningen av kritisk tenkning i jakten på rettferdighet.

med Renate rivedal

Frida Kahlo – det tragiske og fabelaktige livet bak kunsten

Frida Kahlo er en kunstner som fortsatt fascinerer verden, både på grunn av sitt ekstraordinære kunstnerskap og sitt dramatiske liv. Født i Coyoacán, Mexico, i 1907, ble hennes liv preget av både sykdom og tragedie, fra polio som barn til en alvorlig trafikkulykke som 18-åring. Likevel skapte hun en unik kunstnerisk arv, kjent for sine sterke selvportretter som utforsker smerte, seksualitet og identitet. Inspirert av både tradisjonell meksikansk kultur og moderne europeiske retninger som surrealisme og symbolisme, står hennes verk som en kraftfull refleksjon av både personlige og politiske temaer.

Foredraget ledes av **Renate Rivedal**, kunsthistoriker og erfaren formidler, som deler sin kunnskap om Frida Kahlos liv og kunst med engasjement og innsikt. Dette er en reise inn i en av kunsthistoriens mest bemerkelsesverdige liv.

med Erle marie Sørheim

Karikaturenes historie – satire, maktkritikk og ytringsfrihet gjennom tidene

Hvordan har satire og karikaturer formet samfunnsdebatten gjennom historien? Fra tidlige eksempler på visuell satire til dagens kontroverser, har karikaturer vært et kraftfullt verktøy for maktkritikk og ytringsfrihet. Men hvorfor har de også skapt så sterke reaksjoner, og hva sier debattene om karikaturer i vår tid om grensene for ytringsfrihet?

Erle Marie Sørheim, journalist, forfatter og kritiker i Aftenposten, tar oss med på en reise gjennom 17 000 år med satire og tegninger. Med sin bok Karikaturenes Historie (2021) som utgangspunkt, belyser hun både historiske perspektiver og dagens brennende debatter om karikaturer som kunstform, uttrykksmiddel og politisk virkemiddel. Dette foredraget utfordrer oss til å reflektere over karikaturens rolle i samfunn og kultur – og dens plass i ytringsfrihetens landskap.

med prof. Geir Selbæk

Aldringsgåten – hva vet vi, og hva kan vi påvirke?

Hva skjer egentlig når vi eldes, og hvordan formes aldringen av livsstil og samfunn? Aldring er en naturlig del av livet, men med dagens demografiske utvikling, der stadig flere blir eldre, stilles både individ og samfunn overfor nye utfordringer. Kan vi påvirke aldringsprosessen? Og hva kan vi lære av forskning som følger mennesker gjennom hele livet?

Geir Selbæk, psykiater, forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse, og professor i geriatri ved UiO, er en av Norges fremste eksperter på aldring. Som ansvarlig for det norske registeret over personer med kognitiv svikt og aldringsstudien Aldring i Trøndelag, deler han spennende innsikter om hva aldring innebærer og hvordan vi kan møte den på både personlig og samfunnsnivå.

med Arnt Stefansen

Argentina i krise – hva skjer nå?

Argentina, en gang blant verdens rikeste land, sliter igjen med en ny periode med økonomisk og politisk ustabilitet. Hva ligger bak landets vedvarende kriser, og hvem er Javier Milei, landets nye og kontroversielle president? Hva er hans plan for å «redde Argentina,» og hva har han oppnådd som leder?

I dette foredraget gir Arnt Stefansen, tidligere NRK-korrespondent og erfaren utenriksreporter, et innsiktsfullt blikk på situasjonen i Argentina. Med sin dype kunnskap om latinamerikansk politikk og historie tar Stefansen oss gjennom landets utfordrende fortid og nåtid, og hva fremtiden kan bringe for det kriserammede landet.

med Hilde Restad

Det amerikanske paradokset – hva former presidentvalget i USA?

USA, landet som kalles frihetens fyrtårn, står ofte overfor et paradoks: Hvordan kan verdens eldste demokrati være så preget av polarisering og dysfunksjonelle institusjoner? I dette foredraget, sendt direkte fra USA, tar Hilde Restad et dypdykk i det amerikanske presidentvalget. Hvordan påvirker landets politiske institusjoner valgkampen og resultatet, og hva betyr det for fremtiden til verdens mektigste nasjon?

Hilde Restad, førsteamanuensis ved Oslo Nye Høyskole, er en anerkjent ekspert på amerikansk politikk og forfatter av *Det amerikanske paradokset* (2022). Med sin brede erfaring som kommentator i media, blant annet som gjest på NRK, gir hun et engasjerende og innsiktsfullt blikk på et av verdens viktigste politiske dramaer.

med prof. Jarle Breivik

Løsningen på kreftgåten – en ny måte å forstå sykdommen på

Hva om løsningen på kreftgåten ikke er slik vi har trodd? Kreft er en av vår tids mest fryktede sykdommer, men hvordan vi som samfunn forstår og snakker om kreft, påvirker også hvordan vi håndterer den. Hvorfor får vi kreft, og hvorfor ser vi en økning i antall tilfeller til tross for stadig bedre behandling? Er det på tide å revurdere hele tilnærmingen til kreftforskning og behandling?

Jarle Breivik, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, har forsket på sammenhengen mellom kreft og evolusjon, noe som har fått stor internasjonal anerkjennelse og skapt debatt. Med doktorgrader innen både immunterapi og utdanningsvitenskap, er Breivik også opptatt av hvordan medisinsk kunnskap formidles i media. I dette foredraget deler han nye perspektiver på kreft som kan endre måten vi tenker om sykdommen – og løsningen.

med Hans-Olav Thyvold

Glory Days - Bruce Springsteen i amerikansk politikk

Hvordan ble Bruce Springsteen og Ronald Reagan to av 1980-tallets fremste symboler for henholdsvis venstre- og høyresiden i amerikansk politikk? I dette foredraget ser vi nærmere på hvordan en rockestjerne og en president representerte hver sin visjon for USA – og hvordan dette har formet den politiske polariseringen vi ser i dag. Hva kan et presidentvalg for 40 år siden lære oss om dagens splittede Amerika?

Hans-Olav Thyvold, forfatter og journalist med en lang og imponerende karriere, gir oss en engasjerende reise inn i amerikansk politikk og populærkultur. Thyvold har skrevet en rekke bøker, inkludert Bruce Springsteen – den siste amerikaner (2012), som er basert på et dybdeintervju med Springsteen selv. Med sin skarpe penn og brede kunnskap kombinerer han musikk og politikk på en unik måte.

med Benedicta Windt-Val

Navn – mer enn bare ord: Historie, identitet og mystikk

Hvorfor har vi navn, og hva betyr de for oss? Navn er en grunnleggende del av vår identitet, men de bærer også med seg historier, tradisjoner og til og med overtro. I dette foredraget får du et fascinerende innblikk i hvordan navn har blitt brukt gjennom tidene, både som identitetsmarkør og kulturelt symbol, og hva de kan fortelle om oss som mennesker.

Benedicta Windt-Val, dr.philos. og en av Norges fremste navneforskere, gir oss spennende perspektiver på personnavnets historie i Norge. Hun har en doktorgrad i litterær onomastikk og har skrevet boken *Navn*, som dykker dypt ned i alt som knytter seg til navn og navnebruk. Gjennom sin forskning og forfatterskap har hun utforsket hvordan navn ikke bare gir oss identitet, men også knytter oss til historie, kultur og tro.

 

med professor Bodil H. Blix

Perspektiver på aldring – hvordan teori møter virkelighet

Hva betyr det egentlig å eldes, og hvordan påvirker måten vi forstår aldring samfunnet vårt? Aldring handler ikke bare om biologiske prosesser, men også om hvordan samfunnet organiserer helsetjenester, og hvordan eldre medborgere møtes i hverdagen. Teorier om aldring har betydning langt utover akademia – de former både politikk, praksis og enkeltmenneskers liv.

Bodil H. Blix, professor ved UiT Norges arktiske universitet og Høgskulen på Vestlandet, tar oss med på en tankevekkende reise gjennom ulike teorier og perspektiver på aldring. Som leder for masterprogrammet i aldring og geriatrisk helsearbeid og en anerkjent forsker innen kritisk gerontologi, belyser hun hvordan aldringsteorier manifesterer seg på både makro- og mikronivå i samfunnet. Dette foredraget gir verdifull innsikt for alle som ønsker å forstå aldringens betydning i et større perspektiv.

med Arnt Stefansen

Spania – da muslimene styrte: En historie om kultur, samarbeid og konflikt

Hvordan var livet i Spania da muslimer, kristne og jøder delte land og kultur i middelalderen? I dette foredraget tar Arnt Stefansen oss tilbake til Al-Andalus, en tid og et sted kjent for både samarbeid og konflikter. Hva kan vi lære av denne unike perioden, der toleranse og kulturell blomstring ofte ble utfordret av motsetninger og maktkamper?

Gjennom kapitler som Skjebneåret 711 og Det tolerante Al-Andalus, belyser Stefansen hvordan muslimenes styre påvirket Spania og etterlot seg en arv som fortsatt er synlig i dag. Arnt Stefansen, tidligere utenriksmedarbeider i NRK og forfatter av flere bøker om internasjonal politikk, bringer sin dyptgående kunnskap og engasjement til dette spennende foredraget om en av de mest fascinerende periodene i europeisk historie.

 

med Christian Lomsdalen

Finansiering av tros- og livssynssamfunn – en debatt om bærekraft og likebehandling

Hvordan bør tros- og livssynssamfunn finansieres i et stadig mer mangfoldig Norge? Med synkende medlemstall i Den norske kirke og økende mangfold i tros- og livssynslandskapet, reises spørsmål om dagens finansieringsmodell er bærekraftig. Hva betyr prinsippet om likebehandling, og hvilke alternativer finnes for fremtiden?

Christian Lomsdalen, leder i Human-Etisk Forbund og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, gir en opplysende gjennomgang av historiske beslutninger, dagens ordning og mulige fremtidige løsninger. Fra debatten om «trosavgift» til erfaringer fra våre nordiske naboland, belyser Lomsdalen hvordan ulike modeller kan påvirke det norske samfunnet. Dette foredraget gir en klar og engasjerende forklaring på en kompleks, men svært viktig samfunnsdebatt.

med Renate Rivedal

Jula i kunsten – tradisjon, folketro og magi gjennom kunstens blikk

Desember er fylt med tradisjoner og symboler som bringer oss inn i julens magiske verden – fra norrøn blot til moderne julegilder med gaver og lys. Hvordan har kunstnere tolket julen gjennom tidene? Fra nasjonalromantiske julefeiringer hos Adolph Tidemand til Edvard Munchs uortodokse Julaften i bordell, gir kunsten oss et fascinerende innblikk i hvordan julens tradisjoner og symboler har utviklet seg.

Renate Rivedal, kunsthistoriker med lang erfaring som formidler, tar oss med på en inspirerende reise gjennom julefeiringens historie. Vi møter den nordiske gardvorden, ser på julekrybber fra Krakow, og blir kjent med historien om tyrkeren Nikolaus – bedre kjent som julenissen. Med sitt brennende engasjement for kunst- og kulturformidling gir Rivedal oss nye perspektiver på julens tradisjoner gjennom kunstens verden.

med Odd Isungset

Skuddene mot ytringsfriheten – attentatet på William Nygaard

I oktober 1993 blir tre skudd avfyrt mot forlagssjef William Nygaard utenfor hans hjem i Oslo. Han overlever mirakuløst, men attentatet blir stående som et dramatisk angrep på ytringsfriheten i Norge. Hvem stod bak? Hvordan knyttes saken til fatwaen mot Salman Rushdie og Sataniske vers? Og hvorfor ble etterforskningen aldri fullført, til tross for klare spor?

Odd Isungset, en av Norges mest prisbelønte journalister og forfattere, tar oss med tilbake til dette mørke kapitlet i norsk historie. Med utgangspunkt i sin siste bok om drapsforsøket på Nygaard, deler han unike innblikk fra reportasjereiser til Iran og Libanon, intervjuer med Salman Rushdie og William Nygaard, og møter med etterforskerne som jobbet med saken. Gjennom foredraget får vi høre hvordan kampen for ytringsfriheten har en høy pris – og hvorfor saken fortsatt er aktuell den dag i dag.